понеделник, 14 декември 2009 г.

Ражда се Виртуалната Държавна Сигурност

ДСБ е против прекия достъп на МВР до електронните комуникации. Преди известно време и СДС излезна с подобна позция. Иначе казано Синята коалиция е единствената политическа сила, която се обявява против прословутия закон, който ще ощети интернет-потребителите и ще докара до фалит немалка част от интернет-доставчиците. А иначе ГЕРБ ще се борят с кризата и ще толерират бизнеса... Как? Като натоварят доставчиците с милиони? Или като изхарчат пак толкова за прословутия интерфейс? Смешници! Едните посегнаха на БГ Мама, другите на целия интернет.

Сега логично върви кампания "Обади се на депутат - спри тоталното подслушване!" и какво от това? Нима мислите, че депутатите от ГЕРБ са хора мислещи с главата си? Не! Те са марионетки, безгласни букви. Ако не бяха такива, нямаше нужда някой да им звъни, просто щяха да спрат безумния закон. Все пак похвална е инициативата! Дано хване "дикиш"!

Няколко елементарни въпроса, към плоските мозъци. Ако някой престъпник реши да си кореспондира с друг такъв, няма ли да си криптира така или иначе връзката? Нима ще рискува някой доставчик макар и случайно да му преслуша пакетите? Еле пък сега, когато се вдигна толкова шум - вече няма празно. Всеки бандит или кандидат такъв ще си върже кончето. Методи за криптиране и анонимни прокси сървъри, дал Господ. И Гугъл.

Не, всичко е за друго! Не е заради престъпниците, а заради друго. За ситемен контрол над хората. Ражда се нова Дъжавна Сигурност! Виртуална Държавна сигурност! Честито на "печелившите".

И пак да се върна в началото. Случайно ли, че точно Синята коалиция е против това? Единствената политическа сила, която няма депутат от бившата ДС. Вярвам и че няма да има от бъдещата ВДС...

Аз съм чист пред съвестта си. Гласувал съм с правилната бюлетина.


12 коментара:

  1. Az sum ZA podslushvaneto, sledeneto i otnemaneto na imushtestvo nad 60 000 lv bez dokazan dohod.
    Az ne pisha, ne govoria i ne pravia nishto koeto da me pritesniava, che niakoi shte uznae.
    Az sum platil danucite na vsiaka edna moia stotinka, plashtam i za medicinskoto obslujvane i za detskite, i za putishtata, i za chistotata i za vsichki drugi obshtestveni extri na razni kradci, kakvito sa na praktika tezi "dobri" hora koito mnogo chestno sa rabotili ama malko sa zabravili da si platiat obiada koito AZ plashtam - iskam si parite beeeeeeeeeeeeeeeee iskam si privilegiite i moite si extri za koito sum si platil i slabo me interesuvat pritesneniata na prestupnicite, na nekorektnite rabotodateli, na nekorektnite danukoplatci - s dve ruce sum ZA PODSLUSHVANE I KONFISKACIA - DOKRAI
    A i logichno triabva da se zapitame, koi i zashto e protiv ???

    ОтговорИзтриване
  2. С какво ще бъдат ощетени интернет доставчиците, че не разбрах нещо? С това, че много хора печелят пари от нерегламентирани услуги или с това, че не си плащат авторските прави ли, или какво? Обясни, защото създаваш впечатление, че лобираш нещо, а не че си принципен. И коя е правилната бюлетина. Ти дето се възмущаваш от контрол върху пространството, май използваш същото за промиване на мозъци? И аз, като анонимен, не се страхувам, защото не използвам интернета за незаконни неща.

    ОтговорИзтриване
  3. @Анонимен: Това е нарушаване на личното пространство. Ти може да нямаш нищо против, но много хора имат против. Може да искаш да напсуваш ББ по някой форум или да си гледаш порно ако щеш! Откъде накъде някой милиционер ще ми следи к'во правя и какво си чатя с гаджето? Сигурно ти е харесвало, че около теб е бъкало с агенти на ДС преди 89-та, нали? Еми да! Какво като цялата флора и фауна в прякори живее в твоя блок? Ти нищо не говориш против бай Тошо...

    И да речем, утре решат да сложат камери в апартаментите. Ей така. За да ловят престъпниците! Ама така де, то какво има да криеш? Нали не си перстъпник? Е, да. Ама айде иди да правиш деца като знаеш, че има камера.

    И едно трябва да е ясно на всички! Който реши да ползва интернет за престъпна дейност, пак няма да му хванат спатиите. Ще следят само тия, които НЕ са престъпници. То комай това е и целта...

    ОтговорИзтриване
  4. До втория коментар:

    Не лобирам. Не съм доставчик, а и едва ли ще бъда някога :))) Как с какво ще се ущетят? Милиони сесии в секунда, къде се записват бе приятел? И то паралелно! Имаш ли представа какво оборудване трябва да си закупят? А знаеш ли колко ще им е ежедневни "консуматив"? Всъщност единствения начин да се компенсира е, да се вдигне цената. или да падне скоростта. Т.е кой е пак перцакания? Обикновения потребител! На престъпника му е през оная работа...

    ОтговорИзтриване
  5. Прав си, че това е пълна глупост и едва ли по този начин ще хванат някакви престъпници. Просто никой няма да може да се чувства свободен да изказва мнението си. А и според мен това са пари, на които може да се намери по-добро приложение.

    ОтговорИзтриване
  6. @Таня: Ами как да ги хванат. Ще ги хванат за да не казвам кое. То проблема е другаде. Интернет им е виновен че, има липса на стратегия, че има дефицит на сносни управленски решения.

    И си много права, че парите, които ще се хвърлят могат да бъдат използвани за много по-полезни неща. Само че нали сесещаш, че оборудването ще се "препоръча" от определени фирми, че сфотура ще се изработи от други. Парите не са на вятъра. за някои хора де ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Ухаааа :)))))))) Хора, Вие наистина ли сте за подслушването!?! Наистина ли говорите за конфискация на имущество и т.н. Кой мислите, че ще е първия получил информация след МВР (не че може да се случи такова нещо в БГ)? Дали няма да са тези, за конфискацията на чието имущество говорите? Като се замислите, дали пак ще пишете за конфискация и дали пак ще се биете по гърдите как сте си платили данъците? Дали няма да дойдат да проверят лично какво сте добили с парите върху които сте платили данъци :))) Не, Вие ще спрете да пишете! И други ще спрат да пишат! И ще си живеем в един прекрасен свят! И всичко ще е от хубаво, по-хубаво (а напишете нещо против де)!

    ОтговорИзтриване
  8. Абе, хора осъзнайте се бе, как нямате нищо притив да Ви подслушват?! Има ли хора с поне малко акъл в тая държава. Ще се изхарчат милиони за цялата система, вместо да се инвестират в някое не толкова разложено министерсво, като МВР. Я се замислете за служителя на КАТ, който последно Ви рекетира за 20 кинта, за дето сте минали на жълто, е сега си го представете същия тоя или някой подобен да слухти над личната Ви кореспонденция, защото ще е точно така! Еми така е, когато цялата ни държава се управлява от ченгета, пагони и всякакви шапкари, при това същите, като преди 20 години!

    ОтговорИзтриване
  9. Много хубаво си го написал Сашо! Въпросът е, че "плоските мозъци" не са само тези които ще наложат подслушването. Плоски мозъци са повече от 70% от българското население. И затова им е все едно - дали ще бъдат подслушвани, дали ще гласуват...
    Но аз съм с чиста съвест - и аз гласувам с правилната бюлетина.

    ОтговорИзтриване
  10. В отговор на трите поста след моя:

    Честно, вие съмнявате ли се че има хора, които искат да бъдат подслушвани? Бас държа, че първите двама, които писаха тук, не са случайно-преминаващи номади :)))

    Всеки си цени свободата. Това е едно от най-ценните и фундаментални неща, наред със здравето, любовта ако щеш! Чувството за самосъхранение на нормалния човек няма да позволи доброволно да си даде свободата, по същия начин, по който никой няма да се самонарани нарочно. Обратното на горните две действия са ненормални за нормален човек...

    ОтговорИзтриване
  11. Я публикувай IP-тата на номадите - те нямат нищо против. Да ги трейсрутнем, да видим откъде пишат. ГЕРБ дължат част от успеха си на добрата работа в интернет, така че не се учудвам, че сегашната им идея е добре подплатена в нета. Лошото е, че сега имат много по-умен от тях противник срещу себе си.

    ОтговорИзтриване
  12. Вссъщност имам идея - да създадем база данни с IP-та на "хората", които нямат нищо да крият. Те нямат нищо против.

    ОтговорИзтриване