четвъртък, 21 май 2009 г.

Качествена разлика между две предизборни кампании!

В следващите няколко реда ще прочетете впечатленията ми от две събития, на които лично присъствах. Става въпрос за откриването на предизборната кампания на Синята коалиция и митингът на БСП в Пловдив по същия повод. Да се сравнят двете мероприятия е все едно да сравниш лъскаво Ауди или нов Мерцедес със Запорожец, преживял годините на прехода извън гаража.
 
В София станах свидетел на един стилен и същевременно много емоционален митинг-концерт. Зала 1 на НДК беше препълнена, правостоящите хора бяха често срещано явление. Изказванията на Мартин Димитров, Иван Костов, 
Надежда Михайлова и Светослав Малинов, бяха силно емоционални и същевременно лишени от всякакъв вид клишета. Музикантите бяха избрани като по мой вкус :) Комбинацията между Акага и Графа е убийствена на живо! Белослава с изпълнението на "Празен поглед" и София със "Син талисман" също погалиха слуха между изказванията на политиците и свежия хумор на водещия. Като цяло събитието вдъхна немалка доза оптимизъм на присъстващите, които бяха от абсолютно всички възрастови групи. Датата е 16. 05. 2009г.

На какво обаче се натъкнах преди четери дни в моя роден град Пловдив. Нещо като митинг се опитаха да организират от БСП. Мястото беше площада пред Община Пловдив, по-известно с колоритното прозвище "Копчетата". Наименованието му идва от кръглите дървени седалки, които са разположени около шадраван с приятни фонтани. Там, на специално построена сцена се сипеха клишета на поразия. И най-вече, най-голямата глупост, която може да се чуе от кандидат за Европарламент. "Ние се грижихме за националните интереси на България и ще продължаваме да го правим!". Не, господа от БСП! За националните интереси на България се грижи националният парламент. Вие имахте съвсем други функции като евродепутати. И ако за две години не сте го разбрали, значи нямате морално  право да сте в никоя листа за евродепутати! Глупавите клишета продължиха с пълна пара, а около 200 отегчени привърженици на БСП, трудно разбираха кога трябва да ръкопляскат. Децибелите от тонколоните пък бяха стряскащи! Което от своя страна накара доста клиенти на близките заведения, да се ослушват и негодуват. Гледката и най-вече монотонната и клиширана реч ме отврати и напуснах чутовното събитие. След около час и половина минах отново от там. Беше започнала "веселата" част. На сцената бяха Искрен Пецов с неговата група. Пред сцената група роми въртяха гюбеци под звуците на латино музиката. А зад тях, няколко знамена на БСП и Европейския съюз служиха за подпиране и отдавна бяха спряли да се веят...

* Снимката от откриването на кампанията на Синята коалиция е на Дневник.бг
** Снимката от концерта на БСП е заснета лично с GSM-апарат и е свободна за ползване

12 коментара:

  1. сравнението е интересно и в полза на събитието в ндк. обратното- не е в полза на компетентността на автора, емоционалното му изявление относно функциите на членовете на европейския парламент. по принцип емоционалността на едно изказване, не води до повишаване на неговата обоснованост. без да се впускам в подробности- т.нар евродепутати са представители на съответната държава в един от законодателните органи на европейския съюз(другият е европейският съвет) и в този смисъл те защитават национални интереси. друг е въпроса как тази принципна позиция се осъществява реално.

    ОтговорИзтриване
  2. Не мога да си представя какви интереси трябва да защитават българските евродепутати, ако не нашите собствени национални интереси. Ако идеята е да стоят зад интересите на Франция, Англия или коя да е друга европейска държава - защо тогава ние да ги избирамя?

    ОтговорИзтриване
  3. А-а-а, ОК :) Приемам критиките, само ми дайте дефиниция за "национални интереси". Всъщност те са там за да бранят интереси ли? Банално клише, което е ПРАЗНО за мен, а се използва под път и над път. Всеки с мнението си разбира се :) Реално аз знам какво предстои на Европейския парламент, но не съм чул никой да го споменава все още. За сметка на така наречените "национални интереси".

    ОтговорИзтриване
  4. колкото може да се даде постоянна и обща дефиниция на личния интерес, толкова може да се направи и постоянно действаща дефиниция за националния интерес. и все пак- доколкото задачата на всяка държава е свързана със запазване, съхраняване и развитие на съответното общество, няма как да се по-различни и задачите на съответните нейни представители, където и да се проявяват. това е погледнато по-общо, съответно различно ще бъде проявлението за изпълнението на тази задача, в различни периоди от развитието на това общество.

    ОтговорИзтриване
  5. Много ти благодаря за отговора Мемо! Особено в частта за "личния интерес". Странно. Нека разгледаме Националния парламент, като по-малка проекция на Европейския парламент. Единия гласува решения касаещи ЕС, другия гласува закони касаещи България. Ако евро-депутата отива в евро-парламента да защитава "националния интерес", означава ли, че неговата по-малка проекция - национален депутат, влиза в по-малката проекция - национален парламент, само за да защитава по-малката проекция "личен интерес"???

    Знам, че прекалено издребнявам и знам, че използвам матеметически термини, но последното ми хрумна след като прочетох твоя коментар :)

    ОтговорИзтриване
  6. но, все пак- българия е част от европейския съюз- т.е законите приемани от европейския парламент засягат и българия, респ. нейните граждани:) да го кажем така- правилата приемани от европейския парламент са по-глобални и понякога се нуждаят от конкретизиране, чрез националните парламенти, но понякога се изпълняват директно от националните администрации, подпомагащи съответната власт съставена от националния парламент, респективно друг върховен орган на управление на държавата- например президент, ако формата на управление е президентска република:)

    ОтговорИзтриване
  7. На всички избори едно и също, банални фрази, клишета или някакви си други думи лишени от опцията някога да се реализират. Просто на тези хорица им трябват депутатски места, та да си кадат на поразия. Сини, зелени, червени и т.н. все едно и също. Дори се питам защо изобщо пиша на таи изтъркана тема - политика?

    ОтговорИзтриване
  8. има обаче области на регулиране, които са оставени изцяло на националните местни власти- на тяхната съвест:)

    ОтговорИзтриване
  9. мемо каза...
    "но, все пак- българия е част от европейския съюз- т.е законите приемани от европейския парламент засягат и българия, респ. нейните граждани:)"

    Дяволски си прав! Със същата сила мога да твърдя обаче, че депутатът влизайки в националния парламент, гласувайки законите, които касаят пряко икономиката и всички отрасли, реално влияят на хората, включително и на него самия, включително и на личния му интерес в най-светлия смисъл на думата. Съгласи се обаче, че никой не казва "Аз влизам в парламента за да браня личния си интерес", нали?

    Аз лично съм безкрайно очарован, че на откриването на кампанията на Синята коалиция, това безумно(според мен разбира се!) клише не бе споменато нито веднъж! Не така обаче стоят нещата с най-новия клип на БСП например. Там в рамките на секунди това се споменава три или четери пъти! Аз лично само като чуя/без да гледам/ "национални интереси" и "европарламент" в едно изречение и сменям канала! Сори майна, ама БСП са хвърлили луди пари на вятъра :)

    Все пак, беше удовлствие е за мен да водя диалог :) Може би той ще продължи, но от моя страна най-рано през късния следобед на неделята :)

    Желая приятен уикенд на всички!!!

    ОтговорИзтриване
  10. препоръчвам ти горещо хайек- август фридрих фон хайек . във връзка с диалемата обществен- личен интерес и съчетаването им :)

    ОтговорИзтриване
  11. Прав си и не си прав: "митинг-концерт" в НДК, някак си... изказванията пък на сините лидери бяха пълни с реваншизъм и атака срещу комунистите, това върви за вътрешните избори, не можеш с тая платформа дето я дъвчат 20 години да тръгнеш за Европа - ние ще се борим с комунизма... ОК, а после?

    ОтговорИзтриване
  12. След различните предизборни кампании бъдете сигурни че ще станат еднакво грабливи, ако след толкова години не сте го научили не вярвам да го разберете и сега.

    ОтговорИзтриване