четвъртък, 26 март 2009 г.

Стиска ли му на Станишев?

Ха сега! Стана тя каквато стана! Официално, лидерът на ДСБ Иван Костов покани Станишев и компания на публичен, телевизонен дебат(думите му можета да чуете и видите тук) . След като Бойко Борисов вече се пробва да пребори Станишев, дойде реда и на тежката артилерия на днешната опозиция. Ръкавицата е хвърлена, а вече повече от 24 часа левицата мълчи и дума не обелва. Още по-страшната новина за Сергей Станишев е, че всъщност вече няма как да се изплъзне. След обединенито на десните, червеният лидер вече не може да се измъкне, подхвърляйки изкривено-интерпретирани социологически проучвания. Изкуствено тиражираната дилема дали десните ще са представени в следващия парламент, тотално беше зачеркната със силния ход на единението от страна на Мартин Димитров и Иван Костов.
Де факто, пътищата пред Станишев са два:
Първият е да приеме предизвикателството и ако има поне капка достойнство, да се изправи срещу най-големия си кошмар;
Вторият е да се покрие, като червена мишка, изплашена до припадък от тъмно синия котарак ДСБ;
По мое мнение, Сергей ще изчака да се завихрят общите дебати, където ще може по-лесно да се брани сред истеричните крясъци на Атака и ВМРО(МВРО), хлъзгавите ДПС и анемичното НДСВ.
Все пак току виж столетницата ме опровергае и се реши да приеме телевизонния дуел. Тогава зрелището ще бъде гарантирано, а аз ще съм на първия ред пред телевизора с пуканки в ръцете :)


вторник, 24 март 2009 г.

"Дуелът" между Станишев и Борисов: титаничен или комичен?

Сигурно доста хора са наблюдавали дългоочаквания телевизионен диспут между Сергей Станишев и Бойко Борисов. Звучеше наистина като титаничен сблъсък, но дали се получи такъв? Не. А и за мен поне не беше изненадващо. Екипите, с които се явиха двамата политици, предразполагаха към тотален превес на социалистите. Хората от ГЕРБ бяха неопитни и доста изплашени от камерите на БНТ. Срещу тях застанаха настоящ премиер, настоящ финансов министър плюс говорещ празни приказки кадър на БСП - "икономист" и... политическото недорозумение, понастоящем евродепутат(О, Боже!) Илияна Йотова.

В крайна сметка опита на настоящите управляващи(да не дава 
Господ да са и бъдещи) плюс крясъците и демонстративното кикотине от страна на Йотова, бързо-бързо смути и без това ошашавените им опоненти. Единствено свикналия с медиите Бойко Борисов се мъчеше да брани честта на партията си. Спорно беше до колко му се отдаде, но направи човека всичко, което е по силите му. По друг начин щеше да изглежда според мен лицето на ГЕРБ, ако Цветан Цветанов беше там, близо до лидера си.

В крайна сметка имаше ли нужда от подобен диспут? Череникавите до избледняване управляващи с безкрайно-розовите очила ни казаха за сетен път колко добре живеем в България(германците пасти да ядат!), а Борисов и компания от друга страна не излязоха от клишираното политическо говорене. Имам странното чувство, че доста диспути ще се развият по същата схема. Може и да бъркам, дано е така.

И за финал се замислям, защо Станишев не поиска дебат с опоненти от ранга на ДСБ? Столетницата в момента се държи като целомъдрена(или не дотам) девица - хем й се иска, хем не й стиска!

От къде съдя, че й се иска? Ами за пореден път от страна на Станишев и Йотова се споманава името на Иван Костов, без той да има някакво отношение или присъствие в дебата.

Защо не й стиска? Елементарно. Ясно е, че всеки измежду Иван Костов, Светослав Малинов, Атанас Атанасов, Екатерина Михайлова, Иван Иванов, Петър Москов, младите и напористи Петър Николов и Даниел Митов, Ивайло Йонков щяха да направят на пух и прах вечно и ехидно умсихващия се Станишев и кикотещата се и шептяща примадона Йотова. Едва ли някой се съмнява в това.

* БСП и ГЕРБ са водещите партии според последните социологически проучвания





събота, 21 март 2009 г.

Новият бестселър "Троянския кон", автор Славчо Атанасов

The Plovdiv Trojan Horse

by Slavcho Atanasov


Резюме:
Раказва се за един момък от едно село, близо до Първомай, и как той направи немислимото - да вкара БСП във властта в Пловдив за първи път от 20 години насам. Романът за приключенията му с левицата се разпространява само за пловдивчани и ще е с вариативна цена. Парите за гениално произведение ще се вземат от Общината чрез двойно увеличената такса смет за тази година. Най-дълбоко обаче ще се бръкнат джипитата, на които им приватизираха ДКЦ-тата скоропрестижно, веднага след като червените кхмери докопаха властта под тепетата.

Честито на пловдивчани, а Станишев да почерпи! Да почерпи защото той успя да превземе една крепост, която едва ли някой с леви пристрастия даже си е мечтаел да управлява. През задния вход или не, той успя. Да му мисли ВМРО, напоследък по-известни като МВРО. Да му мислят, тъй като им предстои червените пирани да ги изглозгат до глезена.


Интересна компания в коалицията в Пловдив си правят Атака и ДПС. Но за това по нататък...